Příprava
Namočte cedrové dřevo do rumu.
Filet z lososa vykostíme.
Jalovec rozdrťte se solí v hmoždíři, přidejte čerstvě mletý pepř (20 otáček mlýnku) a touto směsí potřete lososa.
Položte polovinu snítek oregana na 1 plát cedrového dřeva a navrch položte lososa. Lososa obložte tenkými plátky citronu a zbylým oreganem.
Pokapejte olivovým olejem a přikryjte druhým plátem cedrového dřeva. Nechte ztuhnout 45 minut.
Zapalte OFYR včas, abyste plotna byla horká, když začnete vařit.
Položte lososa pokrytého cedrovým dřevem na rozpálenou plotnu OFYR kůží dolů na 25 minut. Lososa pravidelně vodorovně obracejte.
Aby cedrové dřevo nevzplálo, pravidelně dřevo kropte nebo stříkejte vodou.
Po 25 minutách otočte na druhou stranu a nechte dalších 10 minut vařit. Ještě jednou vertikálně otočte a odstraňte horní plát cedrového dřeva, oregano a plátky citronu.
Na talíř naservírujte jeden kus lososa na osobu, pokapaný troškou olivového oleje.