FAQ
Výrobky z kortenové oceli Corten jsou dodávány tak, že proces koroze již začal v době jejich dodání. Po dodání trvá dalších 6-12 měsíců, než se prvotní koroze promění v plně ochrannou vrstvu. Díky tomu se barva produktů může lišit.
Pro optimální uživatelský komfort doporučujeme používat uměle sušené nebo velmi suché dřevo s max. 20% vlhkostí, které pak bude méně kouřit při spalování. Kromě toho se vysušené a velmi suché dřevo mnohem snadněji zapaluje. Měli bychom používat tvrdší dřevo, protože měkčí dřevo, jako je např. bříza, hoří příliš rychle, což znamená, že je ho potřeba mnohem větší množství. Při použití tropického tvrdého dřeva buďte velmi opatrní - vytváří příliš velké množství tepla a při použití příliš velkého množství může způsobit deformaci varné plotnu. Nejlepší je bukové dřevo sušené v sušárně, protože se velmi dobře zahřívá a prohoří na uhlíky, které optimálně zahřejí varnou plotnu. Dubové dřevo preferujeme o něco méně, protože vyhoří na jemnější popel. Jasanové dřevo je dobrým kompromisem mezi bukem a dubem.
Ideální velikost polen je kolem 10 x 30 cm. Nedoporučujeme používat větší kusy dřeva. Ty mají tendenci se rychle vznítit, ale obecně neshoří správně kvůli nedostatku místa pro kyslík v ohništi. Pro model 85 použijte menší polena, protože otvor plotny je o něco menší než u modelu 100.
Doporučuje se použít 16 kokosových briket.
Regulace proudění vzduchu: otočením vnitřní nádoby otevřete nebo zavřete větrací otvory ve vnější nádobě. Pomocí nástroje otočte vnitřní nádobu do požadované polohy.
Existují dva faktory, které můžete ovlivnit pro regulaci teploty varné desky: proudění vzduchu a počet briket.
- Žádný z poklic ani poklopů Snuffer 85, 100 & XL a Cover 85 a 100 by neměl být pokládán na svoji hranu zejména na tvrdém povrchu. Okraje všech našich krytů jsou poměrně tenké a při umístění na bok jsou tyto okraje nuceny nést značnou váhu; výsledný tlak způsobí, že se povlak poměrně snadno poškrábe.
- Povlak může změnit barvu vlivem počasí a slunečního záření. Nejlepším způsobem, jak se takovému zabarvení co nejvíce vyhnout, je čas od času ošetřit poklice a poklopy voskem. Dřevěné madlo by mělo být také ošetřen voskem, aby dřevo nevyschlo. Pokud kryt změnil barvu, můžete jej ošetřit leštidlem na sporák.
- Na rozdíl od Snuffers 85 a 100 nejsou poklopy Cover 85 a 100 určeny k hašení ohně, pouze k ochraně varné plotny. Pokud tyto poklopy použijete na ohěň či horkou plotnu, mohou se značně zdeformovat.
- Voda se bude po dešti shromažďovat jak na poklicích Snuffer, tak na krytech Cover. Tato voda by měla být odstraněna, aby se předešlo/zpomalila možná koroze.
- Při silnějším větru může dojít k odfouknutí krytu Cover z ohniště OFYR. V takovém případě by měl být kryt odstraněn či zatížen.
Pro optimální uživatelský komfort doporučujeme používat uměle sušené nebo velmi suché dřevo s max. 20% vlhkostí, které pak bude méně kouřit při spalování. Kromě toho se vysušené a velmi suché dřevo mnohem snadněji zapaluje. Měli bychom používat tvrdší dřevo, protože měkčí dřevo, jako je např. bříza, hoří příliš rychle, což znamená, že je ho potřeba mnohem větší množství. Při použití tropického tvrdého dřeva buďte velmi opatrní - vytváří příliš velké množství tepla a při použití příliš velkého množství může způsobit deformaci varné plotnu. Nejlepší je bukové dřevo sušené v sušárně, protože se velmi dobře zahřívá a prohoří na uhlíky, které optimálně zahřejí varnou plotnu. Dubové dřevo preferujeme o něco méně, protože vyhoří na jemnější popel. Jasanové dřevo je dobrým kompromisem mezi bukem a dubem.
Pro vaření lze použít některý z druhů druh rostlinného oleje, protože má vyšší rychlost spalování. Při prvním zapálení je nejlepší použít olivový olej - má nižší rychlost spalování, a proto vám na plotně vytvoří pěkný hnědo-černý odstín. Po několika prvních použitích (2–3krát) můžete začít používat jiné typy olejů, jako je slunečnicový olej nebo podzemnicový olej, podle toho, co preferujete.
Teplotní zóny lze použít k vytvoření teplejší a chladnější strany plotny. Teplejší stranu lze použít ke grilování například masa. Chladnější stranou lze grilovat například lososa nebo k udržování teploty již hotových pokrmů.